(GRYFICE) Piekarnia PSS „Społem” wygasiła piece. Obiekt wystawiono do sprzedaży lub wynajmu.
Szkoda, bo dobry był z niej chleb i bułki. Mówią, że nie wytrzymała konkurencji, że liczba marketów w Gryficach i tańszego w nich chleba wymusiła jej zamknięcie. Możliwe, bo jakoś tak się dzieje, że niektórzy po chleb do marketu jadą samochodem i uważają, że dzięki temu za wypiek zapłacą o 40 gr taniej, zapominając przy tym, że benzyna i amortyzacja samochodu to więcej niż te 40 gr.
Zapomnieli też o tym, że chleb z małych piekarni nie opierał się na różnego rodzaju konserwantach, że zwykle był robiony na tradycyjnym zakwasie i już na pewno nigdy nie był mrożony przed wypiekiem. A że tak się dzieje w dużych sklepach to wystarczy przyjrzeć się, jak są w nich wypiekane kajzerki i tym podobne bułeczki, podobnie jest i z chlebem. M
nie chodzi tu o konkurencje, no moze troche... Glownym powodem byl najazd sanepidu i PIPu. A, ze syf tam byl okrutny, wiec wynik widzimy. Nie wiem jak bylo z jakoscia ale pewnie tez nie za bardzo jesli obiekt nie spelnil norm sanitarnych.
Wokol Gryfic pelno malych piekarni, walcza one o utrzymanie sie na rynku z powodu zanizania cen wlasnie przez markety i duze piekarnie, ktore ida na obrot a nie na jakosc naszej polskiej tradycji. Ktos pamieta smak chleba przed 30 laty? Malo kto...
Wlasnie male piekarnie, ktore dalej kultywuja stare tradycje i receptury zachowuja ten smak w swoich wypiekach. Mi osobiscie smakuje bardzo chleb ze Swierzna, mozna go kupic w Gryficach chociazby w Intermarche.
~pan w czapce z lisa
2011.11.18 21.42.59
Niedługo to wszystko padnie w tych Gryficach.
~pan w czapce z zolwia
2011.11.18 13.43.46
nie wiem o co chodzi ja juz rok temu widzialem wielki baner -sprzedam lub wynajme